Zebranie członków P. S. D. w Busku-Zdroju

W dniu 28  Lutego 2020 r. od godziny 16.00 odbyło się zebranie członków Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków oddział Powiatowy w Busku-Zdroju.

W związku z pojawiającymi się od dłuższego czasu wśród seniorów wątpliwościami, niejasnościami wynikającymi z braku rzetelnych informacji na temat ofert, propozycji – realizowanymi przez Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku- Zdroju na zebranie zostały zaproszone Panie Justyna Kasza i Małgorzata Pajor – pracownicy MOPS.

Panie wyjaśniły wiele kwestii związanych z realizowanymi projektami, ofertami proponowanymi przez MOPS .

Panie przedstawiły pełną ofertę działań i możliwości jakie są realizowane dla Buskich seniorów.

Uczestnicy spotkania otrzymali rzetelne informacje na tematy społeczne takie jak: Senior 500+.

Karty Wielodzietnej Rodziny, możliwości dopłat do różnych form wspomagających seniorów o niskich dochodach.

Padało z sali wiele pytań na które, obecne na zabraniu panie odpowiadały i zostało bardzo wiele spraw wyjaśnionych.

Ważną sprawą poruszoną w dalszej części spotkania było zwrócenie uwagi na bezpieczeństwo ludzi starszych.

Mimo wciąż ostrzegających informacji przez nas, policję , środki masowego przekazu dochodzi w dalszym ciągu do kolejnych oszustw, wyłudzeń od ludzi starszych, najczęściej samotnych.

Miłym akcentem na zebraniu było poinformowanie członków naszego Stowarzyszenia o szczególnym wyróżnieniu i nagrodzenia na Obchodach XXX lecia PSD Kielce naszego zasłużonego wieloletniego członka Zarządu kolegi Czesława Stępnia.

Jadwiga Karczewska

P.S.:    https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=LJhaC8m7I0I&feature=emb_logo