ZEBRANIE MIESIĘCZNE DIABETYKÓW

W dniu 27-09-2019 o godzinie 16.00 rozpoczęło się kolejne miesięczne zebranie diabetyków.

W związku z pojawiającymi się od dłuższego czasu wśród seniorów wątpliwościami, niejasnościami wynikającymi z braku rzetelnych informacji na temat ofert, propozycji – realizowanymi przez Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku- Zdroju na zebranie zostały zaproszone Panie Justyna Kasza i Małgorzata Pajor – pracownicy MOPS.

Panie wyjaśniły wiele kwestii związanych z realizowanymi projektami, ofertami proponowanymi przez MOPS .

Panie przedstawiły pełną ofertę działań i możliwości jakie są realizowane dla Buskich seniorów.

Uczestnicy spotkania otrzymali rzetelne informacje na tematy społeczne takie jak: Senior 500+.

Karty Wielodzietnej Rodziny, możliwości dopłat do różnych form wspomagających seniorów o niskich dochodach.

Padało z sali wiele pytań na które, obecne na zabraniu panie odpowiadały i zostało bardzo wiele spraw wyjaśnionych.

Ważną sprawą poruszoną w dalszej części spotkania było zwrócenie uwagi na bezpieczeństwo ludzi starszych.

Mimo wciąż ostrzegających informacji przez nas, policję , środki masowego przekazu dochodzi w dalszym ciągu do kolejnych oszustw, wyłudzeń od ludzi starszych, najczęściej samotnych.

Miłym akcentem na zebraniu było poinformowanie członków naszego Stowarzyszenia o szczególnym wyróżnieniu i nagrodzenia na Obchodach XXX lecia PSD Kielce naszego zasłużonego wieloletniego członka Zarządu kolegi Czesława Stępnia.

Prezes Jadwiga Karczewska