CUKRZYCA BEZ POWIKŁAŃ

W dniu 26 października 2018 r. o godzinie 16.00 odbyło się zebranie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Oddział Powiatowy w Busku-Zdroju.

Wykładem Pani doktor Justyny Bogunia, rozpoczęliśmy comiesięczne zebranie diabetyków.

Głównym zadaniem każdego wykładu, prelekcji jest ustawiczne przypominanie o podstawowych zasadach jakie powinniśmy stosować, przestrzegać, aby choroba z jaką się borykamy pozwalała nam jakoś w miarę normalnie żyć i funkcjonować.

Do podstawowych zaleceń jakie mamy wykonywać w chorobie cukrzycowej to przede wszystkim dieta ,aktywny ruch/ w zależności od wieku i skutków choroby/ i oczywiście ścisła współpraca z lekarzem specjalistą –diabetologiem i leczenie.

Skutki zaniedbanej choroby są przerażające i przyśpieszające w dużym stopniu i tempie zagrożenie życia.

Wciąż musimy być my cukrzycy świadomi.

W dalszej części spraw organizacyjnych poruszany był problem z „Kopertą życia” -posiadanie i pełne wykorzystanie czyli wypełnienie i umocowanie jej na lodowce pomaga służbom medycznym Pogotowia Ratunkowego mieć wgląd w całą historię choroby, leczeniu i wszelkich danych, które pozwolą na natychmiastowe rozpoznanie i może ratowanie życia.

Na terenie naszej Gminy rozprowadziłam już 100 „Koper życia”. Przedstawiony również został plan obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą, który obchodzić będziemy 30 listopada 2018 roku.

Rozpoczynamy o godzinie 11 Mszą Świętą w Kościele Św. Brata Alberta w Busku-Zdroju.

Jadwiga Karczewska