MLEKO PIJESZ ŚWIAT PODBIJESZ

„Mleko pijesz świat podbijesz” pod takim hasłem odbyła się konferencja nauczycieli z przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjów  powiatów: buskiego, kazimierskiego, pińczowskiego, staszowskiego.

Spotkanie odbyło się  12 października 2017r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Busku-Zdroju.

Konferencja miała charakter dydaktyczno-wychowawczy, gdzie prelegenci przekazali istotne wskazówki z punktu widzenia zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży.

Eksperci zwrócili uwagę, że im wcześniej nauczymy dzieci właściwego odżywiania, tym lepiej, bo nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie często zostają z nami na całe dorosłe życie.

Dlatego istotą programu dla szkołach jest propagowanie jadłospisu bogatego w owoce, warzywa oraz produkty mleczne.

Aby skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci, samo udostępnianie im produktów nie wystarczy.

Dlatego dzieci i młodzież będą uczestniczyły w specjalnych działaniach edukacyjnych prowadzonych zgodnie z wytycznymi MEN przez szkoły, a mających na celu naukę samodzielnego dokonywania właściwych wyborów żywieniowych oraz poszerzenie wiedzy dzieci na temat  pochodzenia owoców i warzyw, produktów mlecznych, zdrowej diety oraz innych powiązanych zagadnień.

Konferencję zorganizowali: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niepełnosprawnych Ruchowo w Busku-Zdroju, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole w Warszawie, Klub 4H „Ponidzie” i producent galanterii mlecznej Bakoma.

Honorowy Patronat nad  spotkaniem objęli: Starosta Buski, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Towarzystwo Miłośników Buska-Zdroju, oraz TVP3 Kielce, TV Ponidzie.

*KLIKNIJ W LINK*