Zebranie miesięczne diabetyków 28 Kwietnia 2017 r.

Pierwszym punktem na kwietniowym zebraniu diabetyków był wykład poprowadzony przez panią Psycholog Dagmarę Praszkiewicz na temat „Jak radzić sobie ze stresem w chorobie cukrzycowej i nie tylko”

Po ciekawie prowadzonym wykładzie padało wiele pytań na które chętnie odpowiadała pani psycholog.

Następnym tematem była pierwsza z debat pn. „Porozmawiajmy o bezpieczeństwie – możesz mieć na nie wpływ”..

Głównymi tematami dzisiejszej debaty społecznej była Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa, aplikacja mobilna „Moja Komenda”, zapoznanie uczestników zebrania z zadaniami dzielnicowego oraz profilaktyka społeczna.

Organizatorem debaty „Porozmawiajmy o bezpieczeństwie – możesz mieć na nie wpływ” było kierownictwo Komendy Powiatowej Policji w Busku – Zdroju.

W debacie wzięli udział dzielnicowi z Buskiej Policji , komendanci Komisariatów Policji w Stopnicy i Solcu – Zdroju, st. asp. Kamila Zbertek – Guczał i asp. szt. Janusz Gręda oraz Komendant Powiatowy Policji w Busku – Zdroju insp. Jakub Kosiń, który scharakteryzował stan bezpieczeństwa na terenie naszego powiatu i gorąco zachęcał uczestników spotkania do dyskusji i zabierania głosu.

Kolejny prelegent, mł. asp. Tomasz Piwowarski – oficer prasowy, przedstawił i omówił zagadnienia dotyczące Krajowej Mapy Zagrożeń Bezpieczeństwa.

Podał przykłady, gdzie informacje od lokalnej społeczności przyczyniły się do pozytywnego zweryfikowania zagrożenia i policjanci przystąpili do likwidowania tego problemu.

Dalej opowiedział o działaniu aplikacji „Moja Komenda”.

Zachęcał do darmowej instalacji tej aplikacji, która w łatwy sposób, jednym kliknięciem pomoże ustalić kontakt do swojego dzielnicowego.

To właśnie dzielnicowy „policjant pierwszego kontaktu” był tematem dalszej części spotkania.

Dzielnicowy dba o poprawę bezpieczeństwa mieszkańców w swoim rewirze, do którego każdy może zwrócić się o pomoc i poradę prawną, przekazać informacje dotyczące bezpieczeństwa.

Dzielnicowi to policjanci integrujący Policję ze społeczeństwem.

Wykonują odpowiedzialną pracę uczestnicząc w rozwiązywaniu sytuacji problemowych.

Następnie omówił działania z zakresu profilaktyki społecznej, prowadzone przez buskich policjantów.

Dalsza część debaty przeznaczona była na dyskusję i pytania .

Dyskutowano między innymi na temat bezpieczeństwa na drogach, służby dzielnicowego, czy też tematów dotyczących problemów społeczności lokalnych